bruzit soroll orella

Maleït Brunzit! (by Isa Gimeno)

Avui us parlarem d’acúfens, una simptomatologia que afecta a molta gent. Que són?

Els acúfens o tinnitus són la percepció de soroll o brunzit sense que hi hagi una font sonora que el produeixi, són bastant comuns i motiu de consulta molt freqüent en otorinolaringologia.
Es tracta d’un soroll percebut a la via auditiva central, resultat d’una activitat anòmala, que no desapareix en un període de temps determinat i que pot donar-se com a conseqüència de molts factors, entre d’altres:

  • Exposició durant un llarg període de temps a soroll ambiental intens
  • Un simple constipat
  • Una otitis infecciosa
  • Problemes vasculars
  • Causes Neurològiques
  • Taps de cerumen
  • Perforació timpànica
  • Pèrdua auditiva (hipoacúsia), aquest factor és la causa majoritària, pràcticament el 85% del casos
  • O inclús per una extrema sensibilitat de la còclea (hiperacúsia)

A més a més en alguns pacients i en funció de la intensitat de l’acufen i la persistència, genera una afectació de component psicoemocional.
Alguns cops són transitoris, per exemple els que es produeixen després d’anar a un concert , i desapareixen al cap d’uns dies, sense necessitat de tractament.
En resum els acúfens poden representar processos molt diferents es per això la importància d’una avaluació general per un metge especialista per tal d’esbrinar el seu possible origen o causa i poder, si es possible, tractar-se.
No hi ha un tractament específic per als acúfens, s’ha de avaluar i valorar cada cas, i el millor es prevenir la seva aparició o progressió, donada la gran associació entre una pèrdua auditiva i acúfens, es importantíssim tenir cura de protecció front al soroll, tant en l’àmbit laboral com d’oci, persones que treballen en soroll, com també músics, caçadors,,,,,
Si aquests estan relacionats a una patologia, com ara una otitis, o perforació timpànica etc,,,, s’ha de tractar la patologia, en cas d’estar l’acufen instaurat per una hipoacúsia(pèrdua auditiva) l’ús d’audiòfons , a part de que es un element rehabilitador per a la pèrdua auditiva, es un element pal·liatiu, ja que al tornar a escoltar el soroll ambiental emmascara la percepció de l’acufen, i a més a més hi ha audiòfons que tenen tecnologies per a evitar sentir els acúfens mentre s’estan utilitzant.

I per últim l’habituació a conviure amb l’acufen, amb l’ajuda de teràpies multidisciplinàries i de entrenament per al tinnitus o acúfens.

Isa Gimeno

VOLS DEIXAR UN COMENTARI?

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Open chat
Hola! En què et podem ajudar?
Hola!
En què et podem ajudar?